STW0002 - BRUSSEL - Jonction
ontwerp: masterplan voor een nieuw park en een atelier ruimte
type: stedenbouw
opdrachtgever: Stad Brussel
ontwerpteam: Studio Thomas Willemse in collaboration with Metapolis (Cristian Panaité, Mircea Munteanu, Pierre Eyben, Chloé Rouzerol)
mobiliteit: Tractebel
periode: 2015
De zone van het masterplan Jonction/Noord-Zuidverbinding heeft talrijke kwaliteiten, maar vormt vooral een uitzonderlijke open plek in het dichte stedelijke weefsel van de Marollen: een ‘urban void’.
In haar huidige gefragmenteerde toestand lijkt deze site in een onafgewerkte staat. Bovendien situeert deze open plek zich tussen twee schalen van publieke ruimte: haar grootte is kleiner dan deze van een park maar groter dan deze van een plein. De plek heeft een eigen rijkdom, in het bijzonder omdat het de enige groene open ruimte is in een wijk gekenmerkt door een bijzonder grote dichtheid. De site bezit het potentieel om een cruciale publieke ruimte te worden die de wijk en de stad verbindt. De centrale ideeën die onze leiddraad voor het masterplan Jonction vormen zijn:
- Een gestructureerde open plek: De open plek versterken door ze volledig vrij te maken.
- Een versterkte geografie: Het versterken van de natuur, de topografie, de bestaande morfologie en het karakter van de site ten einde de landschapselementen te herlezen en ontdekken.
- Een nieuwe start: Introductie van een nieuw element in de site. Het element valoriseert en laadt de ruimte er rond op. Het polariseert de open plek.
- Diversiteit van verschillende tijdstippen: Het masterplan bedenken vanuit verschillende gebruiken van de publieke ruimte op verschillende tijdstippen: week / weekend, dag / avond-nacht, zomer / winter; programmatie en voorzieningen laten evolueren om een aangename en dynamische plek te creëren die aantrekkelijk is op elk moment.
1. De Esplanade van de Brigitinnes - Dit is de naam van de verbinding die toegeëigend en gedeeld kan worden doorheen de sokkel van de Noord-Zuidverbinding. De aangrenzende straat, wordt een gedeelde verharde publieke zone voor enerzijds voetgangers en fietsers en anderzijds een verlenging van de activiteiten die plaatsvinden in de sokkel.
2. Het Grasveld - Een groot grasveld maakt het mogelijk de ruimte te structureren, terwijl het tegelijkertijd ook een sterke identiteit verleent. Deze vorm wordt versterkt door de kracht van een lege, open plek. Het open en vrije grasveld werkt tussen het hoge verbindingspad en de Esplanade aan de sokkel van de Noord-Zuidverbinding.
3. Phare - Gepositioneerd in het midden tussen de Noord-Zuidverbinding en het hoge verbindingspad creëert het nieuwe atelier een relatie tussen de bestaande gevel en hun bijhorende functies. Zonder een secundaire gevel en geopend over 360°, is het een focus van een nieuwe stedelijkheid van het geheel.